Een studieschuld kan een grote invloed hebben op het krijgen van een hypotheek. Vooral bij starters op de woningmarkt kan dit een obstakel zijn. In dit artikel bespreken we de invloed van een studieschuld op het krijgen van een hypotheek en wat je kunt doen om toch een hypotheek te krijgen.

Invloed van een studieschuld

Een studieschuld wordt gezien als een financiële verplichting en kan daarom van invloed zijn op het maximale bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek. Hoe hoog deze invloed is, hangt af van verschillende factoren, zoals de hoogte van de studieschuld en de hoogte van het inkomen.

De studieschuld wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Bij een hypotheekaanvraag wordt gekeken naar de lasten die je hebt, dus ook naar de maandelijkse aflossing van je studieschuld. Deze lasten worden meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

Verlaging van de maximale hypotheek

Het hebben van een studieschuld kan leiden tot een verlaging van de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Dit komt doordat de lasten van de studieschuld van het inkomen worden afgetrokken. Hierdoor blijft er minder over om te besteden aan de hypotheeklasten.

Een studieschuld kan dus betekenen dat je een lagere hypotheek kunt krijgen dan je zou willen. Dit kan problematisch zijn als je een woning wilt kopen die net boven je maximale hypotheekbedrag valt.

Wat kun je doen?

Als je een studieschuld hebt en toch een hypotheek wilt krijgen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

  1. Verlagen van de studieschuld: Je kunt ervoor kiezen om extra af te lossen op je studieschuld. Hierdoor wordt de maandelijkse aflossing lager en wordt er minder van je inkomen afgetrokken bij de berekening van de maximale hypotheek. Het kan ook gunstig zijn om te wachten met het kopen van een woning totdat je de studieschuld (deels) hebt afgelost.
  2. Meer verdienen: Als je meer verdient, kan dit leiden tot een hogere maximale hypotheek. Je kunt ervoor kiezen om meer te gaan werken of om te kijken naar mogelijkheden om meer te verdienen in je huidige baan.
  3. Hypotheekadvies: Een hypotheekadviseur kan je helpen om de mogelijkheden te bekijken en je adviseren over welke hypotheek het beste bij jouw situatie past.

Conclusie

Een studieschuld kan van invloed zijn op het krijgen van een hypotheek. Het hebben van een studieschuld kan leiden tot een verlaging van de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Als je een studieschuld hebt en toch een hypotheek wilt krijgen, kun je ervoor kiezen om extra af te lossen op je studieschuld, meer te verdienen of hypotheekadvies in te winnen. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over deze kwestie. Daarnaast is de rente ook belangrijk om te weten. Wil je de hypotheekrente verwachting weten? Ga dan naar Ikbenfrits. 

Door Redactie