Tegenwoordig is het heel erg makkelijk om van alles te verzenden naar mensen over de hele wereld. Maar milieuvriendelijk is dit niet altijd. Het is daarom verstandig om te letten op hoe je je pakket verstuurd. Maar hoe zorg je er nu voor dat je pakket zonder teveel schade aan het milieu op zijn bestemming komt? Wij vertellen je onder andere over het gebruik van goede verzenddozen

Verzenddozen van karton

Het verzenden van pakketten via kartonnen dozen is een milieuvriendelijke optie in vergelijking met het gebruik van plastic verpakkingen. Kartonnen dozen zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en kunnen gemakkelijk worden gerecycled. Bovendien zijn kartonnen dozen vaak steviger dan plastic verpakkingen, waardoor er minder kans is op beschadiging van de inhoud tijdens het verzendproces. Zorg dus dat je gebruik maakt van een kartonnen doos als je een pakket wilt versturen. 

Duurzame verzendbussen

Duurzame verzendbussen zijn een manier om transport van goederen efficiënter en milieuvriendelijker te maken. De meest voorkomende vormen zijn elektrische bussen en bussen op aardgas die produceren minder uitstoot van broeikasgassen dan diesel- of benzine-aangedreven bussen. Er zijn ook bedrijven die gebruik maken van hybride-technologie en bijdragen aan de energietransitie. De duurzame verzend bussen worden in steeds meer landen verplicht, dit is namelijk een stuk beter voor het milieu. Zoek het liefst een postbedrijf met duurzame manieren van verzenden. 

Laten afleveren op een bezorgingspunt

Afleveren van pakketjes op een bezorgingspunt is een manier om de bezorging van pakketten efficiënter en duurzamer te maken. Bezorgingspunten zijn locaties waar pakketten worden afgeleverd zodat de consument ze hier kan ophalen. Dit betekend dus dat het pakketje niet meer wordt afgeleverd op een specifiek adres, wat enorm veel benzine scheelt. Een bezorgingspunt is meestal een winkel, een postkantoor of een ander type locatie die hiervoor geschikt is.

Meerdere pakketjes bij elkaar in

Als je veel dingen besteld of meerdere dingen naar één ontvanger moet sturen, is het verstandig om meerdere spullen in één pakket te verpakken. Dit scheelt enorm veel in de verpakkingen en zorgt ervoor dat de pakketjes niet op verschillende tijden worden bezorgd (waardoor busjes vaker moeten rijden en er dus ook veel benzine wordt verspild). Zorg er bij het inpakken van meerdere spullen in één pakket wel voor dat de spullen elkaar niet kunnen beschadigen. 

Verzend met mate

Natuurlijk moet je ook gewoon niet teveel achter elkaar willen verzenden. Het liefst kun je pakketjes persoonlijk afgeven. Dit zorgt er namelijk voor dat je het niet hoeft in te pakken en het niet door het sorteercentrum heen hoeft. Verstuur alleen een pakketje als dit echt nodig is. 

Tot slot

Wil je dus graag een pakketje verzenden, maar wil je graag dat het milieuvriendelijk gebeurd? Dan is het verstandig om als eerste te kijken naar het verpakkingsmateriaal, karton is vaak een stuk beter dan plastic. Daarnaast wil je jouw pakketje graag meegeven aan een leverancier met duurzame verzendbussen. Ook is het erg verstandig om meerdere dingen in één pakket te stoppen, hierdoor voorkom je dat je veel verpakkingsmateriaal moet gebruiken. Als laatste is het verstandig om te verzenden met mate. 

Door Redactie