trainen met een hometrainer of een halterbank

Na een zomer waarin sommigen geloofden dat we corona achter ons konden laten en waarin anderen verwachtten dat er met een paar maanden weer een lockdown aan zou komen, is het duidelijk wie gelijk heeft gekregen: helaas bleken de pessimisten de realisten. Concreet betekent dat voor iedereen die sportief is ingesteld dat de gyms weliswaar voor nu nog open zijn, ze veel eerder sluiten dan normaal. Een alles behalve ideale situatie voor gym-minnend Nederland.

Als jij ook lekker fit wil blijven, je beach body wil behouden of wil voorkomen dat al het lekkere eten en drinken de komende tijd zich vertaalt aan extra kilo’s op de weegschaal, dan helpen wij je op weg met een aantal tips om te sporten ondanks de lockdown.

Tip 1. Krachttraining kan ook thuis met gewichten, een halterbank of smith machine

Als je aan krachttraining doet, dan doe je dit waarschijnlijk in een gym. Dat is ook geen onlogische gedachte: daar staan ten slotte allerlei apparaten, terwijl je thuis als je mazzel hebt alleen wat gewichten hebt liggen (en veel mensen hebben niet meer dan wat voedingsmiddelen, waar ze in theorie mee zouden kunnen trainen).

Het goede nieuws is dat je hier vrij makkelijk verandering in kunt brengen. Afhankelijk van je budget kun je natuurlijk een aantal zaken die je in de gym vindt, in huis halen. Een handige eerste stap is om een set gewichten te kopen en een verstelbaar bankje. Er zijn namelijk ontzettend veel oefeningen mogelijk met alleen je lichaam, gewichten en de zwaartekracht.

Een iets ambitieuzere optie is om individuele apparaten zoals die in de gym staan, zoals een halterbank of een smith machine, aan te schaffen. Dit heeft een aantal voordelen. Zo is het in de regel veiliger om dit te doen dan oefeningen met losse gewichten op een bankje. Daarnaast kun je beter spiergroepen isoleren.

De vraag is natuurlijk wat je wil bereiken. Train je graag je borst- en schouderspieren, dan is een halterbank perfect. Wil je meer spiergroepen trainen, dan is een Smith Machine misschien juist een goede optie.

Tip 2. Fit blijven kan ook gewoon op de fiets

Mocht je liever geld uitsparen, dan is een echte budgetoptie om gewoon lekker op de fiets te springen. Zo lang als de lockdown je niet verbiedt om naar buiten te gaan, dan is er geen reden waarom een fiets niet onder zou doen voor een cardio-apparaat in de gym. Zeker in de winter is het lekker koel buiten, dus als dat een reden is waarom je naar de sportschool gaat: dat heb je buiten ook. Verder is het risico om besmet te raken met welke variant dan ook in de buitenlucht praktisch nul.

Tip 3. Als het regent, kun je ook binnen trainen een hometrainer, een loopband of een crosstrainer

Een groot nadeel van fietsen is dat het niet zo prettig is als het regent. Helaas gebeurt dat nog wel eens in Nederland. Zeker als de temperaturen laag zijn, kun je je afvragen of dat wel gezond is. En bij vorst is het natuurlijk extra gevaarlijk om flinke snelheden te maken op je fiets.

Het goede nieuws is dat het thuis altijd droog is. En alles wat je met een fiets kan, kun je ook met een hometrainer. Of fietsen voor jou een fijne manier is om calorieën te verbranden of dat je dat liever op een andere manier doet is natuurlijk heel persoonlijk. Waar de een zweert bij een hometrainer (bijvoorbeeld omdat ze lekker kunnen zitten), vind de ander het natuurlijke van lopen juist weer heel prettig. Of je nu een loopband, een hometrainer of een crosstrainer koopt: er is geen goed of fout. Als het voor jou maar prettig is.

Door Redactie