Met de stijging van de energiekosten zoeken steeds meer mensen naar manieren om hun huis op alternatieve manieren te verwarmen. Één van deze manieren is om vloerverwarming te gebruiken. De laatste jaren zijn er veel verbeteringen geweest in de technologie van vloerverwarming waardoor het nu nog comfortabeler en energie efficiënter is geworden. Een vloerverwarming frezen is bijvoorbeeld ook steeds populairder. Ideaal dus voor deze dure tijden! We bespreken hoe vloerverwarming jou kan helpen om de rekening laag te houden en bespreken een aantal opties. 

Hoe werkt vloerverwarming?

Voordat we uitleggen waarom vloerverwarming de energierekening naar beneden kan halen beginnen we met een korte uitleg over hoe vloerverwarming precies werkt. Vloerverwarming werkt door warmte te verspreiden door middel van verwarmingselementen die onder de vloer zitten. Deze elementen kunnen elektrisch of door middel van een warmtebron zoals een warmtepomp of ketel worden verwarmd. Dit warmte element verwarmt vervolgens de vloer en deze geeft de warmte af aan de ruimte. Het resultaat is een comfortabele en gelijkmatige verwarming van de ruimte in het huis.

Waarom vermindert vloerverwarming jouw energierekening?

Vloerverwarming zorgt ervoor dat jouw energiekosten lager worden doordat het een efficiëntere manier is om een gebouw, of huis te verwarmen. In tegenstelling tot traditionele radiatoren die warmte afgeven verwarmt vloerverwarming de vloer en objecten in de kamer direct. Hierdoor blijft de warmte veel langer in de kamer. Daarnaast is de lucht in de kamer minder droog wat weer bijdraagt aan een comfortabele leefomgeving in tegenstelling tot radiatoren. Hierdoor is het in veel gevallen mogelijk om de verwarming op een lagere temperatuur te zetten en toch een comfortabele temperatuur in huis te houden. Dit zorgt er natuurlijk voor dat jouw energierekening minder hoog is omdat de temperatuur relatief laag kan blijven staan. 

Anderen voordelen van vloerverwarming 

Naast dit energievoordeel biedt vloerverwarming nog veel meer voordelen. Omdat de ruimte op een gelijkmatige manier wordt verwarmt zijn er bijvoorbeeld geen koude plekken te vinden en heb jij altijd warme voeten. Ook is vloerverwarming erg geschikt voor mensen met allergieën, omdat het geen stof of andere irriterende stoffen opwekt. Denk maar eens na, hoe vaak haal jij het stof tussen onder of achter de radiatoren weg? Waarschijnlijk niet erg regelmatig simpelweg omdat het een lastige klus is. Hiernaast is vloerverwarming ook te integreren in elke ruimte waardoor het esthetisch aantrekkelijk is en makkelijk schoon te houden is. Kortom, vloerverwarming is een slimme investering en zorgt voor een comfortabele temperatuur in de ruimte. 

Vloerverwarming aanleggen

Het aanleggen van vloerverwarming is een project dat zorgvuldige planning en uitvoering vergt. Het is belangrijk om een deskundige in te schakelen die de technische aspecten van de installatie kan beoordelen en bepalen of het überhaupt mogelijk is om vloerverwarming te plaatsen. Tegenwoordig is dit vaak wel mogelijk, bedrijven zoals Infloor zijn hierin gespecialiseerd. Het aanleggen van de vloerverwarming begint meestal met het bepalen van hoeveel warmte er nodig is in de ruimte en hoeveel plek er is voor de verwarming zelf. Daarnaast moet er een elektrische verwarming worden geselecteerd. Wat technische voorbereidingen zullen gedaan worden zoals het verplaatsen van leidingen, aanbrengen van isolatie, etc. Daarna is wordt de vloerverwarming officieel geplaatst en kan jij genieten van je nieuwe investering!

Door Redactie