Ooit een advertentie gezien met “cnc bewerkingscentrum te koop”? De kans is erg klein omdat het hier om machinegereedschap gaat, een onderwerp wat niet vaak besproken wordt en waar veel mensen ook vragen over hebben. Om die reden bespreken we vier soorten machinegereedschap om wat meer duidelijkheid te creëren. 

De draaibank

Een draaibank is een populair machinegereedschap dat wordt gebruikt om materialen zoals metaal, hout of kunststof te bewerken door ze rond te draaien en te bewerken met gereedschappen zoals frezen, boren of slijpen. Dit maakt het mogelijk om complexe vormen van oppervlakken te creëren. Deze draaibanken worden vaak gebruikt in de productie van machineonderdelen, werktuigen, meubels en sieraden. Ook zijn er verschillende soorten draaibanken zoals traditionele draaibanken of cnc draaibanken. Het grootste verschil tussen deze twee is dat cnc draaibanken zijn aangestuurd door een computer en dus nauwkeuriger kunnen zijn. Kortom, draaibanken zijn essentiële gereedschappen in de productie industrie en zijn daarom van groot belang en vooral onmisbaar om efficiënt te kunnen werken.

Frezen 

Naast de draaibank worden frezen extreem vaak gebruikt. In het specifiek, frezen zijn machinegereedschappen die worden gebruikt om materialen te bewerken door materiaal eraf te halen met een roterend gereedschap wat ze ook wel een fraise noemen. Frezen maken het op deze manier mogelijk om vormen of specifieke afmetingen te creëren of om materiaal af te nemen voor verdere verwerking. Hierbij zijn er verschillende frezen om bijvoorbeeld de binnenkant of buitenkant van het materiaal te bewerken. Voorbeelden hiervan zijn een hulsfrees, oppervlaktefrees, verticale frees, universalfrees, etc. Ook frezen zijn daarom veel gebruikt in de productie industrie en worden vaak gebruikt voor metalen, hout of kunststof producten.

De kantbank

Een kantbank is ook een machinegereedschap en wordt gebruikt voor het vervormen en bewerken van staal plaatmateriaal. Het maakt gebruik van druk en warmte om het materiaal te vervormen tot een gewenste vorm. Een kunstbank bestaat uit twee platen met een opening in het midden die tegen elkaar kunnen worden gedrukt door middel van een cilinder of een soort armen.Vaak wordt een kantbank gebruikt voor het maken van verpakkingsmateriaal, metalen behuizingen, of bijvoorbeeld meubels.Ook dit soort machinegereedschap kan verschillende materialen bewerken zoals staal of aluminium. Deze kantbanken zijn over het algemeen iets minder nauwkeurig omdat ze niet via een computer aangestuurd worden. Toch kan het erg nauwkeurig zijn door de juiste materialen te kiezen. Een kantbank te koop zie je nog regelmatig online staan wat interessant kan zijn voor ondernemers. 

Een lasrobot 

Een lasrobot is een machinegereedschap dat automatisch wordt aangestuurd en wordt gebruikt voor het lassen van metalen. Het maakt vaak gebruikt van een robotsysteem om de las bewegingen te sturen waardoor dit gereedschap erg nauwkeurig is. Bijna alle lasrobots kunnen worden geprogrammeerd om verschillende soorten lassen uit te voeren. Omdat dit gereedschap zo nauwkeurig is wordt de productiviteit en kwaliteit van productielijnen verhoogt. Toch is deze nauwkeurigheid afhankelijk van een aantal dingen zoals de complexiteit van het te lassen stuk, de skills van de operator en de kwaliteit van de lasrobot zelf.

Nu weet jij meer over een aantal belangrijke machinegereedschappen die veel gebruikt worden in de praktijk. Elk soort machinegereedschap is ontworpen om specifieke materialen te bewerken en produceert speciale resultaten. De keuze van het juiste machinegereedschap hangt af van de specifieke toepassing en de material die worden bewerkt.

Door Redactie