Met indirect licht kun je extra sfeer toevoegen aan je interieur. Daarom bespreken we in dit blog wat we nu precies met deze term bedoelen, en met behulp van welke lampen je indirecte verlichting creëert. Op die manier kun je je lichtplan snel aanvullen met originele indirecte verlichtingsmogelijkheden.

Wat bedoelen we met indirect licht?

Misschien hoor je mensen het wel vaker hebben over “indirect licht”, maar weet je niet helemaal wat het betekent. Indirect licht dient als algemene verlichting, dat wil zeggen, verlichting die niet zozeer een object maar een groter oppervlak verlicht. Door de lichtbron op een oppervlak zoals een plafond of muur te richten, wordt het licht gereflecteerd. Vervolgens wordt de rest van de ruimte indirect verlicht. Hierdoor zal sfeerverlichting ontstaan die niet verblindend is, omdat het niet direct in je ogen valt. Overigens is de intensiteit van indirecte verlichting minder dan bij directe verlichting. Een voorbeeld van directe verlichting is ingebouwde spots met smalle stralingsbundels.

Geschikte locaties voor lichtbronnen 

Indirecte verlichting wordt meestal gebruikt voor lichte, omvangrijke oppervlakken. Idealiter geldt: hoe kleiner het reliëf op het oppervlak dat het licht moet reflecteren, hoe groter het reflectie-effect. Geschikte locaties voor het gebruik van een lichtbron voor indirecte verlichting, zijn plafonds of wanden. Voorwaarde hierbij is wel dat deze oppervlakken een lichte kleur hebben, anders is het reflectie-effect slecht.

Soorten lampen

Maar…welk type lamp is geschikt om een ruimte indirect mee te verlichten? We bespreken enkele geschikte lampen en gerelateerde armaturen:

Lamp aan plafond

Plafondlampen kun je ook gebruiken om indirect licht te creëren. Zo worden plafonnieres dicht bij het plafond gemonteerd. De voet van de plafondlamp is kort, waardoor er geen slinger is zoals bij bijvoorbeeld een kroonluchter nodig is. De straal van dit type plafondlampen kun je op het plafond of een aangrenzende muur richten voor indirecte verlichting.

Tip: Mocht je nu een leuk alternatief zoeken voor indirecte verlichting; kopspiegellampen bevatten een chromen laag, waardoor er reflectie binnen in de lamp plaatsvindt en je niet in een verblindende lichtbron kijkt. Deze lichtbronnen zijn leuk om te combineren met bijvoorbeeld een lange pendel. Je vindt kopspiegellampen onder andere binnen het aanbod Calex lampen van online lampenwinkel Samelight.eu.

Lamp voor aan de wand

Wandlampen met een open boven- en onderkant, stralen licht uit naar de zijkanten, maar geen direct licht naar voren. Dit voorkomt enerzijds verblindende directe stralen en anderzijds kunnen de lichtstralen boven en onder de wandlamp een luxe uitstraling creëren. Ook nemen wandlampen weinig ruimte in en bestaan ze in verschillende stijlvolle uitvoeringen. Bovendien kun je ze gebruiken om je badkamer te verlichten, aangezien wandlampen ook in (spatwaterdichte) waterdichte uitvoeringen verkrijgbaar zijn.

Door Redactie